Skip to content

Toprak kaynaklı ısı pompasına genel bakış

Toprak kaynaklı ısı pompaları yerden gelen termal enerjiyi kullanır ve binanın içine monte edilir. Jeotermal ısı pompaları genellikle derin sondajlarla (yer sondaları) veya yer toplayıcılarla çalıştırılır. Ek olarak, tuzlu sudan suya ısı pompaları, yer sepetleri veya halka hendek toplayıcıları olarak adlandırılanlarla çalıştırılabilir. Isı pompasına giden borularda, ısı pompasına gerekli termal enerjiyi sağlayan, aynı zamanda tuzlu su sıvısı olarak da adlandırılan bir su/glikol karışımı vardır. Yaklaşık sabit sıcaklıklar nedeniyle. 8 -12°C sıcaklıkta toprak kaynaklı ısı pompalarının çalışması oldukça verimli ve uygun maliyetlidir.

Tuzlu su/su ısı pompası nasıl çalışır?

Tuzlu su/su ısı pompası, ısıtma ve sıcak su sistemleri için termal enerjiden avantajlı bir şekilde yararlanmak amacıyla dünyanın ısısını kullanır. Gerçek ısı pompası dünya yüzeyinin üzerinde bulunur. Tuzlu sudan suya ısı pompasına termal enerji sağlamak için pratikte ya toprak probları ya da toprak toplayıcıları kullanılır.

Düşük kaynama noktasına sahip bir soğutucu akışkan, tuzlu su/su ısı pompasında dolaşır ve yerden ısıyı emer. Evaporatör, soğutucu akışkanı sıvı halden gaz haline ısıtır. Kompresör, hacmi azaltarak ve soğutucu buharını sıkıştırarak sıcaklığı daha da artırır. Soğutucu akışkan gerekli sıcaklığa ulaştığında ısı eşanjörüne beslenir ve ardından ısıyı ısıtma sistemine aktarır. Soğuyan soğutucu akışkan tekrar sıvı hale gelir ve soğutucu akışkanı evaporatöre geri taşıyan genleşme valfi aracılığıyla kalan basıncını kaybeder.

Yer sondalı tuzlu su/su ısı pompaları (derin delme)

Jeotermal sonda sistemi için bir veya daha fazla sondaj deliği gereklidir. Sondajların sayısı ve derinliği toprak koşullarına ve ısı pompasının ısıtma için sağlaması gereken enerji gereksinimlerinize bağlıdır. Jeotermal sondalar zemine 100 metre derinliğe kadar dikey olarak yerleştiriliyor. Boruda dolaşan tuzlu su daha sonra toplanıp ısı pompasına taşınabilir.

Toprak kollektörlü tuzlu su/su ısı pompaları

Zemin toplayıcıları zeminde ortalama bir metre derinliğe yatay ve halkalar halinde döşenir. Su ve çevre dostu antifrizden oluşan bir karışım, jeotermal ısıyı emer ve bir ısı eşanjörü aracılığıyla ısı pompasına aktarır.

Tuzlu su/su ısı pompası için önkoşullar

Tuzlu su/su ısı pompası için en önemli ön koşul, zeminin ve mevcut alanın durumudur.

Toprağın uygunluğunun profesyonelce test edilmesi ve izin alınması gerekir. Zemin sondası sisteminin mi yoksa zemin toplayıcılarının mı kullanılacağına bağlı olarak mülkte yeterli alana ihtiyaç vardır. Zemin problarının kurulumu için geniş bir alana ihtiyaç duyulurken, zemin kollektörleri mülkün derinliğine kadar delinir.

Tuzlu su/su ısı pompalarının avantajları

  • Bir enerji kaynağı olarak dünya neredeyse tükenmez, iklim dostu ve ücretsiz olarak temin edilebilir. İhtiyaç duyulan elektrik, çekilen enerjinin yaklaşık dörtte birine karşılık geliyor.
  • Özellikle kış aylarında, zemindeki sıcaklık tüm yıl boyunca sürekli olarak 8-10 derece civarında olduğundan, jeotermal ısı bir enerji kaynağı olarak çevresel enerjiyi kullanmanın özellikle verimli bir yoludur.
  • Tuzlu su/su ısı pompasının jeotermal enerjiyi kullanması için çeşitli ekstraksiyon sistemleri mevcuttur: Zemin sondaları, zemin toplayıcıları, hendek toplayıcıları, zemin sepetleri.
  • Yanma işlemi olmadığından ve tuzlu su devresi kapalı olduğundan, tuzlu sudan suya ısı pompası özellikle güvenilirdir.