Bir fotovoltaik sistemle birlikte bir ısı pompası planlamak için her iki bileşenin de koordine edilmesi ve bireysel koşullara uyarlanması gerekir. PV sisteminin tasarımı, çıkışını ve dolayısıyla ısı pompasının güneş enerjisi ile beslemesini etkilediği için bunda merkezi bir rol oynamaktadır. PV sisteminin, ısıtma yükü hesaplamasına ek olarak sakinlerin tüketim davranışlarını da dikkate alan bireysel bir hesaplamanın sonucu olması önemlidir. Fotovoltaiklerle birlikte bir ısı pompası, bir evsel su ısı pompası veya normal bir ısı pompası (hava, toprak, yeraltı suyu ısı pompası) ile çalıştırılabilir. Ekonomik verimliliği en üst düzeye çıkarmak için ısı pompasının ve fotovoltaik sistemin iyi koordine edilmesi önemlidir. Güneş enerjisinin oranını arttırmak için ısı pompasının verimli olması ve akış sıcaklığı ve tampon tanktaki sıcaklık dikkate alınmalıdır.
Akış sıcaklığı ile ilgili nelere dikkat edilmelidir?
Akış sıcaklığı, ısı pompası ve fotovoltaik sistemin kombinasyonunda belirleyici bir rol oynar. Akış sıcaklığı ne kadar düşük olursa, ısı pompasının o kadar az çalışması gerekir. Bu, güneş enerjisi oranını artırabilir ve tampon depolamadan yeterli ısı enerjisi varsa ısı pompası kapalı kalabilir. Bu nedenle, ısı pompasını mümkün olduğunca verimli çalıştırmak için akış sıcaklığını mümkün olduğunca düşük tutmak önemlidir.
Peki ısı pompası fotovoltaik sistemle en iyi nasıl birleştirilir?
En yaygın yöntem SG-Ready üzerinden bağlantıdır. Bu, ısı pompası üreticilerinin başvurabileceği bir standart veya etikettir. PV sistemi şu anda ihtiyaç duyulandan daha fazla elektrik ürettiğinde sinyal göndererek ısı pompasının kontrolünü sağlayan eşik tabanlı bir kontrol sağlar. Daha sonra ısı pompası kendi ürettiği güneş enerjisini kullanabilir ve ısı olarak depolayabilir. Depolamadaki sıcaklık, ısıtma elemanları aracılığıyla basitçe artırılır.
Diğer bir olasılık ise akıllı bir enerji yönetim sistemi üzerinden bağlantıdır. Burada bir yazılım, hedeflenen kontrolün ve fotovoltaik sistemden kendi güneş enerjinizin tüketiminin gün boyunca ve mevcut güneş enerjisine uyarlanmasını sağlar. Kullanıcıların gerektiğinde bir uygulama yardımıyla kontrolü kontrol edebilecekleri çözümler de vardır.
Akıllı bir enerji yönetim sistemi hane halkı enerji tüketiminin kontrol edilmesini ve izlenmesini sağlayan bir çözümdür.